sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Laatikkopeli

Päätin eilen kokeilla Canis-lehdestä löytämääni harjoitusta. Tarkoitus on siis saada koira tarjoamaan vaihtoehtoja, joista oikean minä merkkaan naksuttimella ja palkkaan. Käytännössä tämä siis on shaping-metodi, joka tarkoituksena on saada koira käyttäytymään operantimmin.

Aloitin Hamun kanssa. Hamu ajatteli, että jos sitä saisi minut tuijoteltua antamaan nakkeja. Kun siitä ei sitten mitään tapahtunut viiteen minuuttiin, pikkumies käänsi päätään ja naks. Hämmästyneenä se tuli hakemaan palkkansa. Sitten jatkui taas tuijottelu, kunnes taas pään kääntö ja naks. Ja niin edelleen. Lopulta sain Hamun koskemaan laatikkoon kuonollaan. Seuraavalla kerralla kokeillaan, josko se saisi etujalkansa laatikkoon.

Impi oli seuraava koekaniini. Se yritti ensin tarjota istumista ja makuuta, mutta kun nakkeja ei herunut, se alkoi erittäin rasittavan ja vonkuvan haukun, jota se sitten jatkoi koko harjoituksen ajan. Impi hoksasi laatikon Hamua nopeammin, mutta ensimmäin käytös, jonka sain esille oli laatikon kiertäminen (Impille on siis opetettu asioiden kiertäminen). Sitten se keksi pysähtyä laatikon taakse. Kun se keksi, että laatikolla pitäisi tehdä jotain, se koetti nostaa sen ilmaan ja tuoda minulle. Lopulta sain sen koskemaan kuonolla laatikon pohjaa ja pikku hiljaa sen myötä sain sen laittamaan tassunsa laatikon sisään. Lopulta Impillä oli kaikki kintut laatikon sisällä, johon minulla oli pyrkimyskin. Seuraavaksi koetan keksiä jonkun muun harjoituksen.

Taro oli innosta soikea, kun otin sen pihalle. Se koetti pikaisesti istua ja käydä maaten. Sitten, ikäänkuin se oli vakoillut muiden harjoituksia, se painoikin kuononsa laatikon pohjalle. Kohta se laittoi tassunsakin laatikon sisälle. Kohta kummatkin etujalat. Sitten kaikki jalat. Lopulta vain takajalat (yritän siis pohjustaa tällä kontakti esteitä). Koko harjoituksen ajan Taron häntä vispasi niin, että oli irrota ja harjoittelulaatikkomme oli littana kuin pannukakku, sillä Taro mäiski sitä tassuillaan sellaisella voimalla, että sen liitokset aukesivat. Mutta ainakin tytöllä oli hauskaa. Ajattelin kokeilla keppien opettelua tällä tekniikalla, joskin siihen nyt taatusti menee enemmän aikaa kuin laatikkojumppaan, mutta parempihan se on aloittaa jostain, etenkin kun Taro vaikuttaa todella aktiiviselta ja kekseliäältä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti